Bee-Bot®& Blue-Bot® robot

Bee-Bot® & Blue-Bot® van TTS Group

De Bee-Bot® en de Blue-Bot® die RobotWise gebruikt zijn programmeerbare robots die kunnen worden bestuurd door pijltoetsen en knopjes op de rug van de robot. Blue-Bot kan daarnaast ook worden bestuurd met de tablet of computer door middel van een Bluetooth verbinding. De Bee-Bot® is geel van kleur en stelt een bij voor. RobotWise heeft gemerkt dat vooral jongere kinderen kiezen voor de Bee-Bot® vanwege zijn uiterlijk. De buitenkant van de Blue-Bot® is doorzichtig zodat je de componenten waaruit de robot is opgebouwd kan zien. Door de pijltoetsen op de rug te gebruiken kan de route die de Bee-/ Blue-Bot maakt, worden voorgeprogrammeerd. Hierbij kan een mat met vakjes worden gebruikt waarop de Bee-/ Blue-Bot® de route kan rijden. Voordat de Bee- /Blue-Bot® geprogrammeerd wordt moet er over de route, het eindpunt en het startpunt worden nagedacht.

Ook kan je bij RobotWise de educatieve robots kopen. Voor het onderwijs hanteren we een gereduceerd tarief. Voor informatie over onze prijzen kan je contact opnemen via ons contactformulier.

Blue-Bot® verbinden met tablet

Als de Blue-Bot verbonden is met de tablet of computer verschijnt er een afstandsbediening in het scherm waarbij dezelfde knoppen zichtbaar zijn als op de rug van de robot. Met de app kun je op dezelfde manier een route voorprogrammeren als met de knoppen op de rug van de Blue-/Bee-Bot®. Binnen het scherm zie je ook het geheugen van de Blue-Bot, daarin staan de commando’s die je reeds hebt ingevoerd. Daarnaast zie je de mat met de vakjes die je hebt geselecteerd. Je kunt ook een foto maken van de fysieke mat die je hebt en deze selecteren.

In de Blue-Bot® app zijn verschillende opties mogelijk, zoals de explore-modus waarin verschillende programmeer opties worden geselecteerd. Bij de stap-voor-stap modus kan je één stap per keer laten uitvoeren die dan opgeslagen wordt in het programma. Druk dan op de Go knop en alle opdrachten in het programma worden achter elkaar uitgevoerd. In het basisprogramma kunnen meerdere stappen aan de route worden toegevoegd of verwijderd. Er is ook een herhaling modus, waarbij stappen in een ‘loop’ kunnen worden geplaatst, of je past het aantal graden aan die de Bluebot maakt als hij draait. Nadat de Blue-Bot® is ingesteld kunnen er verschillende uitdagingen worden aangegaan; een route programmeren van A naar B, obstakels toevoegen, minder knoppen of willekeurige instructies.

Vaardigheden

De Bee-Bot® en de Blue-Bot® kunnen helpen bij het begrijpen van de basis van het programmeren, actie-reactie, directionele taal (de taal waarmee de robot wordt bestuurd) en bij het begrijpen van algoritmes. Bij RobotWise wordt je gestimuleerd om samen te werken met behulp van de Bee-/ Blue-Bot®. Zo kan je elkaar opdrachten geven als: ‘Zorg dat de Bee-/ Blue-Bot® van A naar B gaat”, of één persoon voert een code in en de ander moet raden waar de Bee-/ Blue-Bot® eindigt. Daarnaast zijn er nog veel meer variaties en spelletjes met deze speelse robots mogelijk, waarbij het creatieve vermogen wordt geprikkeld.

Ook leer je hoe machines, waaronder robots, werken (computational thinking) en dat machines precieze instructies nodig hebben om opdrachten goed uit te kunnen voeren. Ook logisch redeneren over de uitkomst van het probleem (de route die je hebt geprogrammeerd) komt met Bee-/ Blue-Bot® aan bod, waardoor ook abstract redeneren aan bod komt.

Meer informatie over hoe de activiteiten van RobotWise aansluiten bij de ontwikkeling van kinderen vind je op onze 21st Century Skills pagina.