RobotWise @ HLZ Amsterdam

MDT-project RobotWise: Van robots programmeren naar talenten ontdekken

Talentontwikkeling die impact maakt, binnen en buiten de school

Herken je dit? Je wilt leerlingen helpen hun talenten te ontdekken én tegelijkertijd betekenis te geven aan hun ontwikkeling. Ze moeten zelfvertrouwen opbouwen, iets betekenen voor anderen en kennismaken met mensen buiten hun eigen leefwereld. Je zoekt naar vernieuwende manieren om talentontwikkeling, maatschappelijke betrokkenheid en loopbaanoriëntatie samen te brengen. Maar tijd, middelen en innovatieve methoden zijn schaars.

Met het MDT-project RobotWise ontwikkelen leerlingen in het VO en MBO hun talenten terwijl ze impact maken op de samenleving. Van programmeren met robots tot het organiseren van een open dag, ze worden de helden van hun eigen verhaal én van anderen.

RobotWise @ HLZ Amsterdam

Waarom het MDT-project RobotWise het verschil maakt voor jouw leerlingen of studenten

Talentontwikkeling door te doen

Leerlingen of studenten ontdekken hun krachten niet door een test in te vullen, maar door samen uitdagingen aan te gaan. Wanneer ze een robot programmeren om een probleem op te lossen, ervaren ze direct: “Dit kan ik! Dit vind ik leuk!”

Van individueel naar teamspeler

Samenwerking wordt tastbaar tijdens robotchallenges. Leerlingen of studenten leren elkaars sterke punten kennen en ontdekken hoe ze samen verder komen dan alleen. Precies die soft skills die werkgevers zoeken.

Zelfvertrouwen en mentale weerbaarheid

Door uitdagingen stap voor stap aan te pakken en obstakels samen te overwinnen, bouwen leerlingen of studenten zowel veerkracht als zelfvertrouwen op. Ze leren omgaan met tegenslagen, ervaren dat problemen oplosbaar zijn en bouwen aan een fundament dat ze meenemen naar stage, vervolgopleiding en werk.

LOB die écht voorbereid op de toekomst

Met het MDT-project RobotWise leren leerlingen of studenten niet alleen programmeren, maar vooral de 21e-eeuwse vaardigheden: creativiteit, probleemoplossend vermogen, communicatie en leiderschap.

Samenwerken met collega's - RobotWise

Zo werk je samen met RobotWise

Optie 1: Wij regelen de subsidie en het programma met onze experts, jij de leerlingen of studenten

RobotWise dient de MDT-subsidie in, is verantwoordelijk voor de verantwoording i.s.m. onze subsidiepartner en jouw school wordt officiële samenwerkingspartner voor minimaal 90 leerlingen/studenten (per jaar).
Wij verzorgen het programma inclusief onze experts in de klas, jullie school zorgt voor de werving van de leerlingen/studenten en dat het ingeroosterd wordt. Zo combineren we jullie kennis met onze ervaring in talentontwikkeling met robots als hulpmiddel.

Optie 2: Jij bent penvoerder en dient de subsidie in, wij leveren (gedeeltelijk) het programma met onze experts

Jouw onderwijsinstelling dient de MDT-subsidie in, is verantwoordelijk voor de verantwoording en RobotWise wordt de officiële samenwerkingspartner. Wij verzorgen het programma inclusief onze experts in de klas, jullie school verzorgt de werving van minimaal 90 leerlingen/studenten (per jaar) en dat het ingeroosterd wordt. Zo combineren we jullie kennis met onze ervaring in talentontwikkeling met robots als hulpmiddel.

Teamontwikkeling TeamSkills van RobotWise

Het complete MDT-project: 80 uur verdeeld over 6 maanden (of een gedeelte ervan)

Robots als middel, talenten als doel. In het MDT-project RobotWise ontdekken leerlingen niet alleen hoe ze robots programmeren, maar vooral wie ze zijn en wat ze kunnen betekenen voor anderen. Door samen uitdagingen aan te gaan, reflecteren op hun groei en impact te maken in de gemeenschap, ontwikkelen ze de vaardigheden die écht tellen voor hun toekomst. Het project bouwt op de drie pijlers van MDT: talentontwikkeling door praktijkervaring, iets betekenen voor de samenleving via opdrachten op verschillende locaties en betekenisvolle ontmoetingen met een open dag. Kies zelf welke onderdelen passen bij jouw school – van enkele workshops tot het volledige traject.

Zo ziet het volledige project eruit:

  • 15 Interactieve lessen: Van Dash tot Ozobot – jouw leerlingen of studenten groeien stap voor stap in technische én sociale vaardigheden. Waarbij er ook activiteiten worden uitgevoerd op andere locaties met maatschappelijke impact.
  • Skills-paspoort: Ze reflecteren op hun groei, ontdekken hun talenten en bouwen bewust aan hun professionele identiteit.
  • Open dag organiseren: De leerlingen of studenten presenteren hun geleerde vaardigheden aan gemeenschap. Trots, zelfvertrouwen en impact – alles komt samen.
  • Terugkomdag: Samen evalueren we de groei en kijken we vooruit naar hun volgende stappen.

Geschikt voor alle niveaus: Van praktijkonderwijs tot mbo – ons programma past zich aan jouw leerlingen aan.

Waarom docenten en decanen voor RobotWise kiezen:

Geen extra werkdruk

Wij regelen de training, technische ondersteuning en begeleiding. Jij kunt focussen op wat echt belangrijk is: je leerlingen of studenten begeleiden.

Kant-en-klare oplossing

Complete draaiboeken, getrainde begeleiders, alle technologie. Jij hoeft alleen jouw leerlingen of studenten te motiveren (wat vanzelf gaat).

Sluit aan bij LOB en burgerschap

Eén programma, meerdere vakgebieden. Efficiënt én effectief.

Inclusief voor iedereen

Onze speelse, ervaringsgerichte aanpak werkt voor alle leerlingen en studenten, ongeacht achtergrond of niveau.

Soft skills op de werkvloer

Subsidie? Wij maken het eenvoudig

De complexiteit van subsidieaanvragen kennen wij maar al te goed. Daarom nemen wij die zorgen graag voor jou weg. Samen met onze samenwerkingspartner MAZE Subsidies, kennen we alle procedures en vereisten van binnenuit. Van de eerste aanvraag tot de eindverantwoording krijg je volledige ondersteuning, zodat jij je kunt focussen op wat écht belangrijk is: je leerlingen of studenten.

Veelgestelde vragen

Hoe krijgen leerlingen of studenten praktijkervaring in plaats van alleen theorie?

Het MDT-project RobotWise biedt 15 interactieve lessen waarin leerlingen spelenderwijs met robots werken aan échte uitdagingen. Ze programmeren niet alleen, maar ontwikkelen door samenwerking hun soft skills en ontdekken hun talenten via gamified learning. Het hoogtepunt: ze organiseren zelf een open dag voor de gemeenschap waarin ze hun vaardigheden presenteren.

Past dit programma bij alle leerlingen, ook die met extra ondersteuningsbehoeften?

Absoluut! Onze programma’s zijn specifiek ontworpen voor alle niveaus en achtergronden, van praktijkonderwijs tot mbo. De speelse, hands-on aanpak werkt juist goed voor leerlingen die moeite hebben met traditionele lesmethoden. Door in teams te werken ontdekken ze hun sterke punten en bouwen ze zelfvertrouwen op.

Hoe voorkom ik extra werkdruk voor mezelf en mijn collega’s?

Onze RobotWise-experts nemen de klas over en verzorgen het programma. Je hoeft dus niet extra docenten te leveren, maar als je dat wel zou willen hoeft de docent geen technische expert te zijn of te worden. Onze experts begeleiden het complete proces en zij houden een coachende rol aan waarbij ze leerlingen observeren en begeleiden.

Welke subsidie kan ik aanvragen en hoe werkt dat proces?

De aanvraagperiode loopt van 5 juni tot en met 3 juli 2025, niet op volgorde van binnenkomst. RobotWise heeft veel ervaring en gelooft erin dat het ook met deze korte aanvraagperiode écht gaat lukken om de subsidie in te dienen. De subsidie bedraagt minimaal €360.000 en maximaal €4,5 miljoen, met een looptijd van 3 jaar. RobotWise ondersteunt je volledig bij de aanvraag op no-cure-no-pay basis in samenwerking met MAZE Subsidies. Je krijgt kant-en-klare materialen en hoeft je geen zorgen te maken over de administratieve rompslomp.

Hoeveel tijd kost implementatie en hoe plan ik dit in?

Het complete traject duurt max. 80 uur verdeeld over 6 maanden, ongeveer 3-4 uur per week (inclusief huiswerk). Perfect in te passen in LOB-uren, projectweken of mentoraat. Door de flexibele opzet kun je het aanpassen aan jouw schoolplanning zonder het reguliere curriculum te verstoren.

Wat levert dit concreet op voor onze leerlingen of studenten?

Leerlingen ontwikkelen cruciale 21e-eeuwse vaardigheden zoals samenwerken, plannen en problemen oplossen. Ze bouwen een skills-paspoort op waarin ze hun groei reflecteren en ontdekken hun talenten in realistische settings. Door het organiseren van de open dag maken ze échte impact op hun gemeenschap en ervaren ze hoe waardevol hun bijdrage is. In verschillende teams ontmoeten ze medestudenten met andere achtergronden en perspectieven, waardoor hun horizon verbreidt en ze leren samenwerken met verschillende mensen. Dit helpt hen bij studiekeuze én arbeidsmarktvoorbereiding.

Hoe verschilt dit van andere MDT-projecten?

RobotWise combineert uniek technologie met talentontwikkeling: robots zijn het middel, samenwerking en persoonlijke groei het doel. Leerlingen maken niet alleen iets technisch, maar organiseren ook activiteiten voor anderen (open dag), waardoor ze écht iets betekenen voor hun gemeenschap.

Wat als de subsidie niet wordt toegekend?

Bij samenwerkingspartnerschap (optie 1) is dat ons risico. Bij penvoerderschap (optie 2) helpen we je een sterk dossier maken. Onze ervaring met subsidies verhoogt je slaagkans aanzienlijk. We kennen de procedures en criteria van binnenuit.

Tamar Neter

Wij helpen je graag verder

Laten we sparren over wat het beste bij jouw school past. Neem contact op met Tamar via +31 (0)6 50 92 92 95 of stuur een mail naar contact@robotwise.nl