Pro-Bot

Pro-Bot robot van TTS Group

Bij RobotWise ga je met de Pro-Bot aan de slag nadat je met de Bee-/ Blue-Bot de basiselementen van het programmeren hebt geleerd. De Pro-Bot lijkt functioneel gezien erg op de Bee-/ Blue-Bot maar is geavanceerder. Je kan net zoals bij de Bee-/ Blue-Bot een mat met vakjes gebruiken waarop de Pro-Bot een route kan rijden. Voordat de robot geprogrammeerd wordt, moet er over de route, het eindpunt en het startpunt worden nagedacht.

Pro-Bot beschikt over licht en geluid sensoren die ook geprogrammeerd kunnen worden. Naast dat je de route kan programmeren met de pijltoetsen op zijn rug, kan je de Pro-Bot ook figuren of letters laten tekenen. Dit doe je door een stift of potlood in het midden van de Pro-Bot te plaatsen en over een vel papier te laten rijden.

Het geheugen van Pro-Bot kan je zien op het scherm bovenop de Pro-Bot. Hierop is te zien welke opdrachten er zijn ingevoerd en in welke volgorde de Pro-Bot ze uit zal voeren. Na het experimenteren met de verschillende functies, kan het geheugen gebruikt worden om de opdrachten complexer te maken. Deze robot kan zo geprogrammeerd worden om letters te schrijven door verschillende commando’s aan elkaar te koppelen. De Pro-Bot beschikt ook over sensoren, waardoor je met obstakels en licht kunt spelen.

Vaardigheden

Tijdens de activiteiten met Pro-Bot komen de vaardigheden: computational thinking en abstract redeneren aan bod. Daarnaast krijg je ook de basis van het programmeren onder de knie: actie-reactie, verschil tussen input/ output, directionele taal (de taal waarmee de robot wordt bestuurd) en  het begrijpen van algoritmes.

Bij RobotWise wordt je gestimuleerd om samen te werken met behulp van de Pro-Bot. Zo kan je samen een tekening maken, waarbij de creativiteit wordt geprikkeld of elkaar opdrachten geven om de Pro-Bot van A naar B te laten rijden waarbij samenwerking en planvaardigheden belangrijk zijn.

Meer informatie over hoe de activiteiten van RobotWise aansluiten bij de ontwikkeling van kinderen vind je op onze 21st Century Skills pagina.