Blended Gamified Learning met robots

Interactieve lesprogramma’s voor alle typen onderwijs

Knipperende robotlichtjes, pionnen naast schildertape op de vloer en leerlingen die gemotiveerd aan een opdracht werken. Rustig ben je de klas aan het observeren. Tot je verbazing, zie je dat de leerling, die normaal weinig zegt, de leiding neemt en duidelijk weet wat zij aan het doen is…  

RobotWise heeft diverse 21st Century Skills lesprogrammas ontwikkeld; voor alle leeftijden, klassen, leer– en denkniveaus, van basisonderwijs tot aan beroepsopleidingen. De programma’s zijn zo ontworpen dat het de belevingswereld van de leerlingen raakt. We combineren didactische activerende werkvormen en versterken de executieve functies, met de inzet van robots als effectief en aantrekkelijk hulpmiddel. Op de uitgerolde Robot Playground, gaan jouw leerlingen zelfstandig in groepjes, fysiek en digitaal, met verschillende games en de bijhorende robots, aan de slag. Als docent heb je ondertussen alle tijd om jouw leerlingen te observeren, te coachen en om samen te reflecteren. Je kunt ze met een gerust hart loslaten en van een afstand bekijken welke (verborgen) talenten ze bezitten en hoe ze omgaan met de sociaal-emotionele uitdagingen die ze tegenkomen. Met jouw observaties, kun je ze vervolgens individueel coachen en aanmoedigen. Luister hier naar de IPON-podcast. Onze oprichter Tamar, legt daar simpel uit wat wij voor het onderwijs kunnen betekenen.

Programma’s & workshops

RobotWise biedt diverse programma’s en workshops aan:

Meer informatie over onze lespakketten?

Zij gingen je voor…

Programma keuze:

  • Kant en klaar & op maat;
  • Van 4 lessen tot een jaarprogramma;
  • Schoolbreed of in kleine groepjes;
  • Doorlopende leerlijnen PO/VO.

Mogelijkheden:

  • Thematisch & vakoverstijgend;
  • Met of zonder co-teacher;
  • Invalleerkrachten;
  • Aanvraag & verantwoording subsidies.

Winnaar start-up 2019-2020

Product van de Maand 2020

Top 10

‘Rising Star’ 2018

Achtergrond RobotWise

Nederlandse afgevaardigde 2018

Thematische-RobotWise-lessen

Lesprogramma’s Primair Onderwijs 

“Hoe kunnen basisschoolleerlingen meer zelf aan de slag, op hun eigen niveau, in hun eigen tempo en waar ze fouten mogen maken?” RobotWise begon met het ontwikkelen van onze didactische werkwijze met leerkrachten in het achterhoofd. Wij willen bereiken dat leerlingen ontdekkend en onderzoekend leren op hun eigen wijze en dat ze zich bewust worden van de talenten die ze al bezitten. De games vertellen elk een eigen verhaal en zijn zo opgebouwd dat ieder kind op maat kan leren. Naast dat de lessen de 21st Century Skills stimuleren, kunnen ze ook gekoppeld worden aan themagerichte lessen zoals aan Natuur, Wereldburgerschap, Verkeer, Ik & Mijn omgeving en Wetenschap & Technologie of aan andere vakken en/of extra aandachtsgebieden.  

Lesprogramma’s Voortgezet Onderwijs 

De robotlessen in het voortgezet onderwijs bieden meer uitdagende opdrachten om gezamenlijk uit te voeren. Naast de reguliere lessen, zijn er speciale projecten waar de leerlingen in groepjes en in hun eigen tempo aan de slag gaan met blended gamified learning; de didactische werkwijze waarbij online gamen en het programmeren van de fysieke robots wordt gecombineerd. Hierbij is extra aandacht voor de verdieping in de executieve functies, zoals plannen & organiseren. De leerlingen leren ook hoe ze iets kunnen presenteren, wat dè manier van feedback geven is en hoe zelfreflectie werkt. De focus ligt daarbij op het verder ontwikkelen van hun 21st Century Skills. 

Blended Gamified Learning
RobotWise-Playground

Lesprogramma’s Beroepsonderwijs 

In veel sectoren is het een pre als je bepaalde 21e eeuwse vaardigheden goed onder de knie hebt. Tijdens stages bij opleidingen als Ondernemen, Economie & Bedrijf en de Hotelschool verwachten ze dat de stagiaires verantwoord risico’s durven te nemen, naar nauwkeurigheid streven en willen doorzetten. Met het lesprogramma bereiden we de leerlingen optimaal voor op hun stages. Ze volgen een speciaal lesprogramma waar we met behulp van de robots hun soft skills zoals eigenaarschap, doorzettingsvermogen en doelgerichtheid, trainen. Deze vaardigheden dragen bij tot een hoger gevoel van eigenwaarde waarmee de leerlingen met een groter zelfvertrouwen de arbeidsmarkt op kunnen. 

Voorbereiding en co-teachers 

Natuurlijk hoef je als leerkracht niet zelf uit te vinden, hoe de robots en onze games werken. Onze diensten zijn inclusief (beeldend) instructiemateriaal en met onze supportdesk kun je altijd contact opnemen. Het is mogelijk om de lessen af te nemen met of zonder co-teacher in de klas of dat RobotWise zelf de lessen geeft. Co-teachers ondersteunen je tijdens de lessen, lossen technische problemen voor je op, denken met je mee en kunnen je helpen met coachen. Je kunt met het teach-de-teacher principe zelf laagdrempelig wennen aan het werken met robots en merken hoe eenvoudig het is om ze te integreren in je eigen curriculum. De co-teachers kunnen je daarna helpen bij het maken van eigen lessen of als je extra lesprogramma’s wilt draaien. RobotWise biedt daarnaast de mogelijkheid docenten te trainen in digitale vaardigheden en we organiseren algemene kennissessies over onze drijfveren en mogelijkheden. Extra leuk is het om met je collega’s zelf te ervaren hoe het ‘spelen’ met Robots jullie talenten laat opbloeien.  

Coachende leerkracht
Executieve functies en 21st Century Skills

Executieve functies & 21st Century Skills 

Terwijl de leerlingen enthousiast met robots en andere materialen aan de gang gaan, stimuleren ze spelenderwijs de ontwikkeling van hun cognitieve skills, soft skills en executieve functies. De vaardigheden die ze zonder twijfel meer nodig (gaan) hebben. In deze eeuw van technologische vooruitgang wordt veel van hun 21st  Century Skills gevraagd. Bij het programmeren van de robots gaat het niet om het eindresultaat maar juist om het proces ernaartoe. Het draait bij RobotWise naast het opdoen van technische kennis, nog meer om het versterken van executieve functies en de zachte vaardigheden; de soft skills. Je ziet dat terwijl de leerlingen bezig zijn, ze aandachtig samenwerken, creatief denken en ook hun verantwoordelijkheid nemen. Leerlingen merken meteen dat robots niets kunnen zonder mensen. Dat ze zelf letterlijk aan de knoppen zitten. Robot Dash draait niet met een “wheei” en rolt geen centimeter vooruit voordat leerlingen iets oplossen, bedenken en commando’s invoeren. Feedback en reflectie zijn daarnaast een essentieel onderdeel binnen onze lessen. Tijdens deze momenten staan de leerlingen individueel of samen stil bij hoe de les is verlopen. Spelenderwijs komen tijdens onze lessen alle vaardigheden van de 21st Century Skills voorbij. 

Blended Gamified Learning met robots

In de lessen maken jij en de leerlingen kennis met de verschillende robots en ervaren hoe leuk het is om samen met hen ‘spelend’ te leren. We combineren met de robots een unieke didactiek van samenwerkend leren en programmeren, in een fysieke en digitale wereld, offline en online. Het op deze manier toevoegen van game-elementen, noemen wij blended gamified learning. De games met storytelling bestaan uit interactieve ‘werelden’, aangepast op leeftijd en de specifieke belevingswereld van de leerlingen. Stel je bijvoorbeeld een speeltuin voor met een glijbaan of een festivaleiland met een dj, dansende robots en verschillende tentjes. Alle lessen starten met een korte instructie op het digibord. In duo’s lopen leerlingen vervolgens stapsgewijs samen door de game heen. Ze krijgen verschillende instructies en opdrachten waarbij de uitvoering altijd fysiek in de klas plaatsvindt, met bijvoorbeeld de robots en het spelmateriaal. Een andere opdracht kan een stukje programmeren zijn zodat een robot bijvoorbeeld een dansje doet, een stukje gaat rollen of een door de leerlingen ingesproken zin produceert. Nieuwsgierig hoe dit eruit ziet? Speel zelf een korte ‘experience game’ op  RobotWise Game.

Blended Gamified Learning met robots

Onderwijssubsidies 

Voor onze lessen zijn verschillende subsidies beschikbaar, zowel lokaal als landelijk. Wij helpen scholen bij het adviseren, volledig aanvragen, verantwoorden, managen en evalueren van subsidies. Dit doen we op basis van no-cure-no-pay. Ben je benieuwd hiernaar en naar onze lesprogramma’s, wat wij voor jou en jouw school kunnen betekenen? Neem contact met ons op, dan helpen we je graag verder. 

Subsidies voor robotlesprogramma's

“Mooi om met de RobotWise lessen de verantwoordelijkheid en tegelijkertijd ook vrijheid aan de leerlingen te geven. Ze gaan zelfstandig samenwerken om aan de slag te gaan met de robots. Zo leren ze programmeren dat erg belangrijk is voor de toekomst en ook andere 21st Century Skills.” 

Jari – groepsleerkracht 6 en 8 Palet-Zuid

Wil je meer weten?
Laat jouw gegevens achter en wij helpen je snel verder, ga naar: informatie aanvragen. Voor direct contact kun je ook bellen met: 06 – 50 92 92 95