21e eeuwse vaardigheden in het voortgezet onderwijs

De lesstof op een andere manier tot je nemen, werken aan je 21e eeuwse vaardigheden én een leuke les met sociale robots hebben. Op het voortgezet onderwijs combineren leerlingen Robot-fun met verbinden, programmeren, organiseren en presenteren terwijl ze ongemerkt inzoomen op hun eigen talenten. Terwijl de leerlingen zelfstandig in groepjes met RobotWise-opdrachten bezig zijn, kun je als docent hun ontwikkeling van executieve functies en de inzet van hun 21st Century Skills in het onderwijs volgen.   

dash op het voortgezet onderwijs

Met onze lesprogramma’s leren de leerlingen door middel van Blended Gamified Learning. Via ons online gamified platform krijgen ze per les verschillende opdrachten die ze grotendeels offline met de robots als hulpmiddel, uitvoeren. Door online en offline te combineren, ervaren de leerlingen ook zelf hoe ze hun 21e eeuwse vaardigheden in het voortgezet onderwijs kunnen inzetten. Dat het juist draait om samen iets uit te vogelen, door te zetten en tussentijdse resultaten te vieren. Ondertussen verbeteren ze ook hun technische skills met het programmeren van de robots.   

21e eeuwse vaardigheden in het voortgezet onderwijs

RobotWise Lesprogramma’s voor:
✔ Sociaal-emotionele vaardigheden
Executieve functies & Digitale geletterdheid
Betrokken & enthousiaste leerlingen
Tijdsbesparing voor leerkrachten 

Meer informatie & advies

Vraag het informatiepakket aan:

Of kies voor een: persoonlijk advies

Zij gingen je voor…

Lesprogramma’s:

  • Kant en klaar & op maat; 
  • Van 6 lessen tot een jaarprogramma; 
  • Schoolbreed of in kleine groepjes;
  • Doorlopende leerlijn.

In combinatie met:

  • Met of zonder co-teacher; 
  • Verrijkingslessen; 
  • Invalleerkrachten;
  • Aanvraag & verantwoording subsidies.

Winnaar start-up 2019-2020

Product van de Maand 2020

Top 10

‘Rising Star’ 2018

Achtergrond RobotWise

Nederlandse afgevaardigde 2018

middelbare scholiere

Voor elke leerling 

Het maken van de opdrachten en het ‘spelen’ met de robots is geschikt voor ieder denk of leerniveau. Doordat onze lessen zo divers zijn, passen ze bij alle typen onderwijs en elke doelgroep; van praktijkonderwijs, vmbo, havo, vwo tot en met technasia. Ook sluiten onze lessen goed aan bij de voorbereiding op het beroepsonderwijs. Leerlingen werken op hun eigen tempo en kiezen hun persoonlijke leerdoelen. Zo zijn onze activiteiten in verschillende stapjes opgedeeld met ruimte voor oefenen en teruglezen van opdrachten. Voor een leerling die meer uitdaging wil, zijn er bij elke les extra opgaven 

“De lessen van RobotWise sluiten perfect aan op wat wij belangrijk vinden; toekomstige technologieën en
de 21st Century Skills, zoals probleemoplossend gericht denken en samenwerken.”

Wilfred Vlakveld – Rector
Hervormd Lyceum Zuid – HLZ

Samenwerken 

Het maakt ook niet uit of je al eerder met robots hebt gewerkt of dat je nog nooit geprogrammeerd hebt. Ook leerlingen die – meedraaien in het doorstroomprogramma po-vo – en al op de basisschool kennisgemaakt hebben met RobotWise en de robots, merken dat de lessen op het voortgezet onderwijs anders zijn. De focus ligt op andere vaardigheden en we bieden nieuwe uitdagingen, van projectmatig werken, verdiepende opdrachten tot het ontwerpen van een robot. Bovendien kun je leerlingen met wat meer ervaring, goed aan anderen koppelen met minder robotkennis, en zo het samenwerken bevorderen.   

 

robot op het vo
Executieve functies

Executieve functies & 21st Century Skills in het onderwijs  

Naast samenwerken, is er steeds meer aandacht voor andere 21e eeuwse vaardigheden in het voortgezet onderwijs. Deze spelen actief een rol in onze lesprogrammas waarin ook hun executieve functies worden geprikkeld. Wat als een klasgenoot – zonder overleg – opeens iets anders wil creëren? Hoe flexibel en creatief gaat een ander daarmee om en reageert diegene dan primair of secundair hierop? En op welke manier communiceren de duo’s onderling? Hoe plannen ze vooruit en hebben ze het overzicht over wat ze aan het doen zijn? Wat is de concentratiespanne en het doorzettingsvermogen van een leerling en is die anders dan tijdens andere lessen? Als docent kun je al die fases van een afstandje bekijken. De leerlingen gaan veelal zelfstandig aan de slag zodat jij goed kan zien, hoe ze hun executieve functies ontwikkelen en welke van de 21st Century Skills van hen bij dit onderwijs naar voren komt.   

Digitale geletterdheid in het onderwijs  

Bij het ontwikkelen van onze lesprogramma’s besteden wij ook uitgebreid aandacht aan het integreren van de vaardigheden die nodig zijn voor een betere digitale geletterdheid in het onderwijs. RobotWise support dat leerlingen deze structureel (verder) onder de knie krijgen zodat ze technologie effectief leren te gebruiken. Zo leren ze tijdens onze lessen onder meer computational thinking door creatief en in stappen op zoek te gaan naar digitale oplossingen en deze ook uit te voeren met de robots. Hierbij leren ze te programmeren – “Hoe krijg ik de robot juichend de bocht om?”- waarbij ze hun uitvoerende werk zelf analyseren – “Waarom neemt de robot de bocht te ruim?”- en waar nodig repareren– “Ja, die achteruit-code heb ik nodig!” Lees meer over digitale geletterdheid in het onderwijs en over onze didactische denkwijze op onze pagina robotlesprogramma. 

samenwerken VO
hoe werkt een mini-robot

Praktische uitvoering 

RobotWise biedt verschillende mogelijkheden aan om met onze lesprogramma’s en de robots in de klas aan de slag te gaan:  

 

  1. De docent geeft zelf de les. Je kunt in de klas assistentie krijgen van een RobotWise co-teacher voor technische zaken, het coachen en het observeren.   
  2. RobotWise co-teachers geven de lessen of een deel van de lessen, geassisteerd door de docent. Je leert op een laagdrempelige manier, hoe de lessen en de robots werken. Na een paar lessen kun je ook zelf de lessen gaan geven.  
  3. RobotWise co-teachers geven zelf de lessen gedurende het hele traject. De docent is hierbij niet aanwezig.  
    Naast het integreren van onze lessen in het regulier onderwijs, is het mogelijk om de leerlingen na schooltijd kennis te laten maken met de robots tijdens keuzevakken of verrijkingslessen. Scholen gebruiken onze robots ook tijdens open dagen om te laten zien hoe hun school omgaat met de 21st Century Skills in het onderwijs. 

Pluspunten voor docenten  

Op een laagdrempelige manier technologie in de klas inzetten, kennis maken met blended gamified learning met robots en ervaren dat onderzoekend leren bij leerlingen goed werkt. Als docent hoef je geen technische achtergrond te hebben voor onze lessen met onze online kennissessie, tools & support en de kant en klare lesprogramma’s. Je kunt al coachend het zelfvertrouwen van de leerlingen zien stijgen terwijl ze met de robots als hulpmiddel, meerdere succesjes behalen. Daarnaast is er veel aandacht voor presenteren, reflecteren, plannen en organiseren, zodat je kunt observeren wie welke talenten bezit. Na elke les evalueren de leerlingen zelf hun activiteiten. Ze reflecteren bijvoorbeeld op hoe ze de robot – na wat mislukte pogingen – zover hebben gekregen dat die op commando precies op tijd stopt, een liedje zingt en daarna netjes inparkeert. Gedurende het programma zie je je leerlingen groeien, de lesstof opzuigen en met veel plezier hun 21e eeuwse vaardigheden inzetten. 

ondersteuning van co-teacher
geconcentreerd met robots

De RobotWise bibliotheek op maat  

Onze online-bibliotheek bestaat uit een divers aanbod van modulaire lesprogramma’s, geschikt voor alle klassen en leeftijden en ze zijn eenvoudig met allerlei vakken te verbinden. Onze robots passen net zo makkelijk bij Engels of Maatschappijleer als dat ze kunnen aansluiten op de vakken over digitale technologie. Docenten kunnen de robots en de activiteiten gebruiken om de lessen luchtiger te maken, te versterken of verder uit te diepen. Met of zonder het aanvragen van een subsidie kan jouw onderwijsinstelling onze lessen en verschillende duurzame robots aanschaffen. Wij zetten vervolgens die lessen voor je klaar die passen bij de behoeften van jouw school, jullie leerlingen en de 21e eeuwse vaardigheden van het voortgezet onderwijs. 

Wil je meer weten?
Laat je gegevens achter en wij helpen je snel verder, ga naar: informatie aanvragen. Voor direct contact kun je ook met: 06 – 50 92 92 95