RobotWise laat tijdens zomerscholen 700 leerlingen maken kennismaken met robots & technologie

De afgelopen weken heeft RobotWise een aantal workshops gegeven voor leerlingen in Voorschoten, Amsterdam Zuidoost en Amstelveen. Als onderdeel van de pre-zomerschool zijn we gestart op de British School Voorschoten (senior school), vervolgens gingen we naar  de zomerscholen voor het primair onderwijs in Amsterdam Zuidoost. Sinds half juli zijn scholen in Amstelveen aan de beurt, waar we nog in volle gang bezig zijn.Zomerschool Zuidoost 2021
Kort voor de start van de zomervakantie hebben 146 leerlingen van de British School Voorschoten tijdens twee volle dagen leren programmeren met robots. Daarna waren acht middagen lang 256 leerlingen in Amsterdam Zuidoost aan de beurt. We hebben daarvoor samengewerkt met het Projectenbureau Primair Onderwijs Zuidoost (PPOZO). De laatste twee weken van juli zijn we met onze ‘mini Robot Playground’ aanwezig op drie verschillende zomerschoollocaties in Amstelveen, waarvoor leerlingen van alle scholen uit de gemeente Amstelveen zijn uitgenodigd door hun eigen school en door de gemeente. Daarmee hebben we binnen drie weken ruim 700 leerlingen kennisgemaakt met onze robots.

Zomerscholen voor alle leerlingen

“Zomerscholen zijn een fantastische plek voor kinderen om tijdens de vakantie extra les te krijgen en veel leuke activiteiten te doen. Dankzij RobotWise maken kinderen op een speelse manier kennis met technologie. Tijdens een bezoek aan de zomerschool in Zuidoost zag ik kinderen met veel plezier samen aan de slag gaan met programmeren. Geweldig om te zien!”, zegt Marjolein Moorman, Wethouder Onderwijs van de Gemeente Amsterdam.

Vanwege de coronacrisis zijn de zomerscholen dit jaar extra in trek. De overheid heeft subsidies beschikbaar gesteld om de door de coronacrisis veroorzaakte leerachterstanden weg te werken. Daarbij heeft een aantal zomerscholen ervoor gekozen om zowel op cognitief als op sociaal vlak activiteiten te organiseren. Leerlingen hebben bijvoorbeeld ’s ochtends les in taal & rekenen, waarna ze ’s middags kunnen meedoen aan allerlei leuke en leerzame workshops. RobotWise heeft deze zomer groepen leerlingen van diverse niveaus ontvangen, van regulier onderwijs tot speciaal onderwijs, evenals taalklassen voor nieuwkomers. Maar ook leerlingen van de internationale British School Voorschoten.

“We hebben programmeren in ons aanbod opgenomen omdat het overkoepelend thema ‘wereldburgerschap’ is. Technologie en mediawijsheid zijn hier een belangrijk onderdeel van”, zegt Dayenne Schurman, Projectleider Zomerschool Zuidoost.

 

 

 

 

 

Mini ‘Robot Playground’ op diverse zomerscholen

Op de mini Robot Playground tijdens de zomerscholen ontdekken kinderen op een leuke en laagdrempelige manier hoe robots werken en hoe je ze programmeert. RobotWise maakt gebruik van een grote diversiteit aan robots en opdrachten, waarmee we zowel binnen als buiten activiteiten hebben ontwikkeld. Het is een eerste stap om leerlingen te interesseren voor technologie en wij hopen ze daarmee te stimuleren om zich verder te verdiepen in de mogelijkheden van technologie. Want dat is waar de banen van de toekomst om zullen draaien. Daarbij is het heel leuk om telkens weer te zien hoe enthousiast de kinderen zijn en hoe geweldig ze het vinden om met onze robots aan de slag te gaan. Het mooie is dat ze daarbij ook met elkaar moeten communiceren en samenwerken, zodat ze ook spelenderwijs belangrijke sociale vaardigheden oefenen. Precies wat wij willen bereiken met onze lesprogramma’s. Het was een groot succes en ik kijk al uit naar de zomer van volgend jaar

Dichten met robots

Op de Zomerschool Zuidoost kwam meester Rashid ook onze les bezoeken. Hij schreef hier een mooi blog over, ‘Dichten & Dashen (=robot). Mooi om te lezen over het feit dat naast de robot de houten blokjes ‘Kapla’ ook erg in trek waren. Daar gaan ze namelijk eerst een landschap mee bouwen voordat de robot Dash er doorheen kan reizen. Hiervoor gaan de leerlingen eerst leren hoe ze de robot kunnen programmeren.

Voor meer informatie over de zomerscholen kan je ook het officiële persbericht van RobotWise lezen.

Tamar Neter
CEO RobotWise