High tech specialisten aan de slag met soft skills

“Je ziet dat deelnemers echt meegezogen worden in de teamopdrachten terwijl ze op hun knieën de robots aan het aanmoedigen zijn.” Aan het woord is Violet, teamcoach bij RobotWise.

Deze zomer volgde een nieuwe business unit van high tech specialist AWL, de training Teamontwikkeling van RobotWise. Het multidisciplinaire team van professionals in sales, planning en engineering gingen, verdeeld over vier groepen, een hele dag met elkaar aan de slag en daarbij spelenderwijs de diepte in.

Violet ontwikkelt binnen het Learning & Development team de
‘Me, My team & Robot’ bedrijfstrainingen en was als co-trainer bij deze trainingsdagen aanwezig. Een mooie kans voor haar om te kijken of theorie en praktijk op elkaar aansloten. Ik spreek Violet over haar ervaringen terwijl ze bezig is met de ‘RobotWise toolkit’ waarmee AWL de ontwikkeling die in de training is ingezet, intern kan borgen.

Wat kan ik me voorstellen bij een training Teamontwikkeling van RobotWise? Hoe ziet de opzet eruit?
Het is een intensieve teamtraining van ruim zeven uur. Als break kan je, zoals AWL deed, kiezen voor een diner maar dat mag de klant uiteraard zelf bepalen. Onze trainingsdag begint altijd met een ‘ijsbreker’ waarna deelnemers starten met reflectie op hun eigen soft skills; waar zijn ze goed in en waar willen ze zich nog op ontwikkelen. De rest van de dag is gevuld met diverse activiteiten waarbij ze inhoudelijk reflecteren op zichzelf maar ook op het team.

Tussendoor is er een uitgebreide en strategische opdracht met fysieke robots waar het team moet samenwerken om de opdracht te laten slagen. Het boeiende hierbij is dat wanneer een team daar mee bezig is, de teamdynamiek meteen zichtbaar en tastbaar wordt. Hierdoor wordt reflectie mogelijk op de teamdynamiek en ieders rol daarin. Aan het eind van de dag presenteren de teamleden op een creatieve manier hun ervaring met hun soft skill-ontwikkeling. Het hele team gaat hierover vervolgens in gesprek. Door daarna actiepunten individueel en voor het team op te schrijven, maken we het concreet.

AWL, is een bedrijf dat zelf robots maakt, dat lijkt me nogal een uitdaging om de deelnemers met jullie robots te verrassen?
Ja, wij dachten vooraf als trainers: “Oei, zullen ze wel al die tijd nodig hebben voor deze strategische robotopdracht? Dit zijn techneuten die dagelijks aan complexe robots werken!”. De deelnemers maakte het programmeerstuk echter dan weer zo ‘ingewikkeld’ dat ze alle tijd nodig hadden en de opdracht zelfs niet allemaal binnen de tijd konden afronden.

Hoe verliep de samenwerking met AWL?
Het contact was erg prettig. Van tevoren hebben we goed doorgesproken wat AWL’s verwachtingen waren van RobotWise en wat zij voor hun medewerkers uit de training Teamontwikkeling wilde halen. Hun doel was om voor de nieuwe business unit een positieve drive tussen de verschillende rollen te creëren. Met de training hoopte AWL dat medewerkers elkaar beter zouden leren kennen zodat ze elkaar bij samenwerkingen – van project naar product – daarna makkelijker konden vinden. Ook was het wenselijk dat de deelnemers actiepunten zouden formuleren waar ze op de werkvloer concreet mee aan de slag konden. 

Wanneer dacht je: “Ik zie wat we voor ogen hebben met de training ook hier terug in de praktijk?”
Ik vond het mooi om te zien hoe twee deelnemers, techneuten, in eerste instantie dichtsloegen bij de creatieve opdracht, vervolgens giechelend achter een flipover verdwenen om daarna tevoorschijn te komen met een inventief en creatief resultaat: een brandweerwagen en een brandend huis. Dit om aan te geven dat ze in hun werk te veel bezig zijn met ad hoc brandjes blussen en daarmee hun eigen timemanagement niet op orde krijgen. Dit merkten zij ook tijdens de robotopdracht. Hun poster was een mooi aanknopingspunt om hierover met het team in gesprek te gaan.

Jullie gaven vier trainingen aan groepen van dezelfde business unit. Geef je dan vier keer dezelfde training?
Inderdaad waren alle groepen afkomstig uit één team, maar geen training was hetzelfde. Opvallend was bijvoorbeeld dat bij de robotopdracht alle groepen een andere aanpak hanteerden. Tegelijk zaten de groepen qua teamdynamiek, output en aandachtspunten wel op één lijn. De uitkomsten van de dagen golden dus teambreed. De individuele reflectie van de deelnemers was natuurlijk wel weer persoonlijk, al zag je daar toch ook vaak overeenkomsten tussen mensen met dezelfde rol. Dat leverde dan weer interessante inzichten en gesprekken op.

Hoe bereidden de trainers zich voor op deze vier dagen?
We voeren altijd uitgebreide intakegesprekken om te achterhalen wat voor soort groepen we gaan trainen en wat er speelt in een team. Maar je weet van tevoren natuurlijk nooit wat er tijdens een training naar bovenkomt. In twee van de trainingen bij AWL zat er bijvoorbeeld ook een manager bij. Dat zag je meteen terug in de teamdynamiek en tegelijk was het interessant om te zien hoe de managers op zichzelf konden en gingen reflecteren. Als trainers realiseren we ons dan ook weer hoe belangrijk het is om adaptief te zijn en dat je je kunt aanpassen aan de groep die je voor je hebt.

Jullie doen dus zelf ook aan reflectie?
Zeker doen we dat! Daarom was het ook fijn dat we na iedere training evalueerden met AWL. De terugkoppeling van onze klanten is altijd zeer waardevol voor het doorontwikkelen van onze bedrijfstrainingen. Ook tijdens de training zelf nemen we altijd ruim de tijd voor feedback waarbij alle deelnemers kunnen aangeven wat ze van de dag vonden.

Hoe heb je over het algemeen de trainingsdagen met het team van AWL ervaren? En op welke manier denk je dat de training Teamontwikkeling voor hen van toegevoegde waarde is?
Mijn eigen ervaring was zeer positief en leerzaam. Ik denk dat we de samenwerking tussen tech en niet tech-specialisten hebben kunnen stimuleren door de teamdynamiek en manier van werken op de werkvloer inzichtelijk te maken. Collega’s die het liefst zelfstandig werkten, gingen tijdens de robotopdracht allemaal tegelijkertijd, zonder overleg, hetzelfde werk doen. Door de open en ‘veilige’ reflectie was dit vervolgens bespreekbaar in de groep. Deze weerspiegeling kwam ook mede terug in de positieve feedback die we achteraf ontvingen: dat ze “op een leuke manier, serieuze thema’s rondom soft skills, besproken en ervaren hadden”. AWL beschouwde onze toegevoegde waarde bij deze Teamontwikkelingsdagen als geslaagd; een mooi compliment voor ons!

 

Wil je ook investeren in duurzame inzetbaarheid van je medewerkers en ben je geïnteresseerd in gesubsidieerde bedrijfstrainingen? RobotWise helpt je met de aanvraag op basis van no-cure-no pay. Meer informatie, vraag onze MDIEU-factsheet aan via tamar@robotwise.nl of bel 06 – 50929295.

25 september 2023
Esmée van Huijstree