Bett 2019: Wij gingen op robotjacht

Met drie tech-curious RobotWise collega’s bezochten we de Bett Show in London. Europa’s grootste event gericht op technologie en educatie, waar je de nieuwste trends, gadgets en ontwikkelingen vindt. We gingen natuurlijk niet zomaar even gezellig een dagje naar de beurs, nee… we hadden een missie!

De Bett Show is voor ons een belangrijk evenement, omdat wij niet zelf onze robots maken, zijn we hierdoor altijd op zoek zijn naar breed inzetbare robots, die gericht zijn op samenwerken en bijdragen aan het ontwikkelen van soft skills, voor jong en oud. Dit betekent dat we nieuwe trends onderzoeken en we de robots zelf testen, voordat we deze inzetten in onze workshops en lessen. De Bett Show is hierdoor al drie jaar onze ‘snoepwinkel’. Het werd voor ons al vrij snel duidelijk dat veel mensen Tamar en RobotWise goed kennen, zelfs in Korea, Hong Kong en USA! Het was mooi om te zien dat RobotWise nu echt als een keurmerk wordt gezien en dat fabrikanten en leveranciers graag willen dat wij hun robots in onze lessen en workshops opnemen, ook kregen we regelmatig te horen dat we echt uniek zijn in wat we doen.

Missie 1: Het ontmoeten van onze bestaande relaties
In de ochtend begonnen we bij Makeblock. We werden hartelijk door het team ontvangen en mochten zelfs onze jassen en tassen op hun stand achterlaten! Naast de mBot, CodeyRocky en Neuron, stelden ze ook nieuwe educatieve robots en technologieën tentoon. Vooral hun lasersnijder nodigt uit om meteen je eigen robot te maken! TTS was ook weer van de partij, met een prachtige stand vol nieuwe edutools. Alle drie op slag verliefd op hun nieuwe robotauto, dat ieder terrein met gemak aankan. En aangezien wij het belangrijk vinden dat kinderen ook buiten met robots kunnen spelen & leren, is dit één van onze favorieten!
Dan de mannen achter de Ohbot, een bijzondere robot die vele functies heeft. In plaats van tig nieuwe producten op de markt brengen, hebben zij ervoor gekozen om hun Ohbot te verbeteren. Ondertussen zijn ze wel een klein vriendje voor Ohbot aan het ontwikkelen, Picoh is expressief, ondeugend en met Kickstarter kun je het project steunen.
Dash .. wie kent hem niet? Ja! Makewonder was er ook, de makers van Dash en Cue. Ze brengen dit jaar niets nieuws op de markt, maar richten zich op het verder ontwikkelen van wat ze al hebben. Interessant is dat ze een competitie in het leven hebben geroepen, waar iedereen vanaf 6 jaar (met een Dash) aan mee kan doen. We houden je hiervan op de hoogte. En tot slot Robotis, tot nu toe altijd één van de favorieten van onze jongere doelgroep. Goed nieuws; er is een nieuw bouwpakket op de markt voor kinderen vanaf 8 jaar, en wij mogen het testen!

Missie 2: Trends & inspiratie
Het viel ons op dat er veelal gebruik gemaakt wordt van bestaande hardware, zoals Arduino en de Micro:bit. Hierbij kan je denken aan robots, voertuigen en LED toepassingen, Wat interessant was, is dat na het jarenlang inzetten van schermen, dit jaar veel ontwikkelaars zich richten op trends als unplugged programmeren. Daarnaast gaat het het weer om creëren, bouwen en wordt hiermee ingespeeld op de ‘maker mindset’, door middel van makerspaces. Maar ook het actiever en gezonder bezig zijn begint langzaamaan meer aandacht te krijgen in de wereld van technologie, al zit hier nog zeker ruimte in!

Missie 3: Ontdekken van nieuwe robots en technologie binnen STEAM
We hadden de gehele dag afspraken met fabrikanten en leveranciers. Gelukkig droegen we sneakers, want we renden letterlijk van hot naar her! Het was mooi om te zien hoe enthousiast sommigen waren over hun product, dit waren vooral start-ups en kleine bedrijven die alles geïnvesteerd hebben in één product, zoals Mojobot, Twinkle en Kubo. Robots met een hoger aaibaarheidsgehalte zijn altijd uitnodigend, zoals Photon en Dash. Het creatief denken en handelen wordt gestimuleerd in ClassVR, waarbij je in co-spaces samen een wereld kunt bouwen in virtual reality. Ook de Makeblock en Arduino Makerspaces vonden we interessant omdat kinderen daarmee creatief uitgedaagd worden. Daarnaast vonden we Sphero boeiend, omdat je hiermee ook buiten actief kunt zijn.

Kritische noten

  • Waar waren de Nederlandse ontwikkelaars dit jaar?
  • Er waren opvallend weinig humanoïd robots, zijn ze te kostbaar of uit de mode?
  • Onder het motto ‘beter goed gejat, dan slecht verzonnen’, waren er veel kopieën te vinden van reeds bestaande robots en technologieën.
  • De markt van educatieve technologie lijkt een beetje stil te staan. Er was helaas minder innovatie en creativiteit dit jaar.

Tot volgend jaar Bett Show!

Enthousiaste groeten,
Jelle & Nadia