Een beetje onwennig kijken de deelnemers van de InVerbinding dag, naar vloerrobot Dash. Robots kom je ten slotte niet elke dag tegen. Al hoewel…“Wie heeft er thuis een automatische stofzuiger, een vaatwasser of een magnetron?” Tamar oprichter en CEO van RobotWise, start onze workshop die deel uitmaakt van een van onze MVO-projecten.
“Eigenlijk is het spelen en ontdekken met en van de robots, hetzelfde als het bedienen van je magnetron”, vervolgt ze. Ik, Esmée van Huijstee (copywriter bij RobotWise), merk dat het klein maken van de omgang met robots meteen iets doet met de groep. Bij mijn buurvrouw bespeur ik een soort van opluchting in haar ogen. “Als dat alles is, dan gaat het me vast lukken met die robots”, hoor ik haar denken.
Ongedwongen contacten opdoen
“Een volledig verzorgde ontmoetingsdag voor volwassen die behoefte hebben aan meer verbinding”, zo zagen de studenten van Corinor het voor zich. Zij volgen een traject rondom persoonlijk leiderschap en het organiseren van deze vrijwilligersdag is een van hun opdrachten. Dat hebben zij zichtbaar met veel enthousiasme en energie opgepakt. Deelnemers worden in de watten gelegd en kunnen meedoen aan verschillende workshops van buikdansen, soundlab, speeddaten tijdens een vaartochtje, tot het krijgen van een massage of knipbeurt. “Het doel van deze dag is plezier, vermaak en afleiding,” vertelt Luc Wierikx, een van de organisatoren. “We willen met deze dag, mensen ook het vertrouwen geven dat contact leggen op een laagdrempelige manier kan.” Om dat bijvoorbeeld te vergemakkelijken, krijgen mensen een kleurige stip bij binnenkomst op hun naamsticker. Kom je daarna iemand tegen met dezelfde stipkleur – of juist niet – dan heb je meteen een aanknopingspunt voor een gesprek, zo is de gedachte.
Workshops RobotWise
Verbinding maken, dat lukt bij onze workshops zeker. Jong en oud, deelnemers en organisatoren en de vrijwilligers van RobotWise zitten door elkaar. In duo’s en soms met z’n drieën gaan ze met elkaar aan de slag. Mensen die elkaar vandaag voor het eerst hebben ontmoet, overleggen hoe ze de opdracht zullen aanpakken. Ze kunnen kiezen voor een activiteit met de kleine Ozobot of vloerrobot Dash of allebei. Sommigen tapen en bouwen eerst een heel doolhof of tekenen een mooi parcours voordat ze ook maar een blik werpen op de robot. Anderen pakken meteen de tablet en proberen de lichtjes, geluiden en de code ‘forward30’ uit. Linksom of rechtsom, de verbinding met de robots komt makkelijk tot stand.
Persoonlijke ontwikkeling & gelijke kansen
De lesprogramma’s van RobotWise op scholen en bij onze bedrijfstrainingen draaien onder andere om persoonlijke ontwikkeling. Toen Krijn Vrijzen, RobotWise vroeg om onbetaald workshops te gaan geven, zag Tamar dan ook meteen de link. “De studenten laten met het organiseren van dit event zien hoe zij omgaan met die persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat er in deze tijd van snelle technologische vooruitgang, kansengelijkheid wordt geboden. Iedereen kan vandaag kennismaken met robots en met ze spelen. Achtergrond, opleiding, werk en de inhoud van iemands portemonnee, is daarbij totaal niet relevant”, aldus Tamar.
Ondertussen arriveert er achter haar een volgende groep. Wanneer de robot hen groet met een dansje en een: “How do you do?”, is het ijs gebroken. “Oh… oké die wil ik wel mee naar huis nemen”. Een mooi voorbeeld van Socializing through technology.