RobotWise Challenge Micro:bit

Welkom bij de RobotWise challenge: Micro:bit! 

RobotWise schrijft elke week een leuke educatieve challenge uit, die je thuis kunt maken! Check hier alle RobotWise Challenges op een rij.
Win een robotworkshop voor je hele klas door mee te doen aan deze nieuwe RobotWise Challenge; micro:bit.
De micro:bit is een slim mini-computertje dat bestaat uit 25 led lampjes en verschillende sensoren. Misschien heb jij er eentje thuis, dan is het extra leuk om aan deze challenge mee te doen.

Ook als je geen micro:bit hebt, kan je gewoon mee doen! Lees snel verder …

Programmeer de micro:bit simulator
Ontwerp voor de micro:bit of simulator iets leuks, iets waar je vrolijk van wordt. Dit kan een spelletje zijn of een bewegende afbeelding of tekst. Zoals bij Scratch, kun je door gebruik te maken van programmeerblokken iets laten projecteren op de micro:bit (simulator). Laat je creativiteit de vrije loop.

Waar kun je aan denken bij deze Challenge?

  • Een bericht voor je vriend/ vriendin;
  • Spelletje;
  • Maken van een plaatje/ afbeelding dat beweegt;
  • Iets programmeren met vrolijke muziek erin verwerkt.

Spelregels:

  • Het filmpje mag maximaal 2 minuten duren
  • Het filmpje mag geen beledigende of kwetsende taal bevatten

Aan de slag met micro:bit;

Stap 1. Ga naar de website of schrijf de URL over in je webbrowser https://archive.microbit.org/nl/;

Stap 2. Verander de taal eerst naar Nederlands (groene blok) en klik vervolgens op Aan de slag (groene pijl):

Stap 3. Scroll omlaag tot je MakeCode Editor ziet. Klik op Aan de slag (oranje tekstvak):


Stap 4. Allereerst ga je oefenen met het programmeren van micro:bit. Dit doe je door wat ‘proeflessen’ te doen. Om de proeflessen te starten ga je naar Beginners cursussen, er zijn verschillende cursussen die je kunt volgen.  Begin met de cursus naamkaartje.


Stap 5. Klik op de groene knop zelfstudie starten.

Stap 6. Volg de stappen die aangegeven worden, zoals op de afbeelding hieronder is afgebeeld. Maak gebruik van de blauwe blokken en verplaats deze in het werkveld.

Stap 7. Klik op de micro:bit simulator links om het programma te testen of af te spelen:

Stap 8. Indien je een micro:bit hebt, kun je het programma overzetten naar je micro:bit. Zorg dat je micro:bit aangesloten is en klik op downloaden (links onder van je scherm). Heb je geen micro:bit, sla deze stap dan over en ga naar stap 9.

Stap 9. Ga terug naar de pagina met cursussen door op de blauwe blok sluit beginnerscursus te klikken:

Stap 1o. Ga nu aan de slag met de beginnerscursus  knipperend hart, volg de stappen en laat iets leuks afbeelden op de micro:bit (simulator).  Gelukt? Zo ja, ga naar stap 11. Zo niet, probeer het nog een keertje.

Stap 11. Ga nu terug naar de pagina met cursussen en scroll omlaag naar Spellen en ga aan de slag met een project, bijvoorbeeld ‘steen papier schaar’.

Stap 12. Creëer nu zelf iets leuks met micro:bit en bedenk er een verhaal bij. Klik op nieuw project.
Gebruik je fantasie en verras ons!

Overzicht werkveld cursussen micro:bit

A. micro:bit simulator
B. functie knoppen, zoals geluid aan/uit
C.  programmeerblokken/ categorieën
D. programmeerveld
E. hints
F. uitleg hints/ opdracht
G. waar je bent in de cursus

Delen van je verhaal en inzenden voor de RobotWise prijs

1. Ben je klaar met je eigen creatie? Klik op delen (rode pijl) en geef je werk een titel. Als je een micro:bit hebt, sla dan je werk op met een titel, op je aangesloten micro:bit (groene pijl). Daarna kan je het alsnog delen.

2. Geef je creatie een titel/ naam. Je krijgt nu een melding zoals hieronder. Als je werk gepubliceerd mag worden, ga dan door en klik op project publiceren.

3. Er verschijnt nu een venster met een link (URL). Klik op kopiëren en plak deze in het invulformulier hieronder.

4. Nadat je de link in het invulformulier hebt geplaatst onder … , kan je het bovenstaand venster sluiten.

5. Vul het onderstaande inschrijfformulier volledig in (met één van je ouders!). Vermeld duidelijk je naam, e-mailadres en naam van je school.

6. Super, je bent klaar! Als je nog meer wilt programmeren met micro:bit (simulator), ga je gang! Je kunt je creatie binnen enige tijd terugvinden op ons YouTube kanaal. Als jij de winnaar bent van deze challenge, nemen we via email contact met je op.

Veel plezier & succes!

 

Inzenden Micro:bit filmpje

We hopen dat je met veel plezier je Micro:bit video hebt gemaakt. Vul het formulier a.j.b. volledig in, zodat we jouw filmpje kunnen delen op het RobotWise YouTube kanaal. Je ontvangt van ons een mail als je een RobotWise robotworkshop hebt gewonnen voor jouw klas! Wil je nog een andere Challenge doen? Check hier alle RobotWise Challenges op een rij of ga direct door naar de RobotWise Zora Challenge.

EXTRA CONTROLE: Check in je eigen browser de gekopieerde URL van Micro:bit; om te checken of je URL wel klopt. We zien namelijk enkele inzendingen voorbij komen met een onjuiste gekopieerde URL waardoor we enkele projecten niet kunnen vinden en dat vinden we heel jammer. Heb je vragen hierover dan kan je ons altijd even mailen via info@robotwise.nl . Verwacht je een mailtje terug van ons? Hou je ongewenste mail/spam in de gaten want daar komen we wellicht in terecht.

[contact-form-7 id=”2512″]